Vörtbröd

Julens bröd - Vörtbröd.
Ingredienser:
50 gr jäst
1 flaska porter, 33 cl
1 flaska julmust, 33 cl
50 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl mörk brödsirap
2 tsk salt
2 tsk malen pomerans
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
Ca 18 dl rågsikt
1 dl russin
Pensling:
2 msk vatten
1 msk mörk brödsirap
Gör såhär:
Smula ner jästen i en degbunke. Värm portern och julmusten till fingervarm temperatur. Häll vätskan över jästen och rör om tills den är upplöst.
Klicka ner matfettet. Tillsätt sirapen, saltet och kryddorna.
Blanda ner rågsikten och knåda samman till en blank och smidig deg. I slutet av knådningen tillsätter du russinen och arbetar degen ytterligare en kort stund så att de fördelar sig jämt i degen.
Täck degen med bakduk och låt vila i bunken i 45 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i två lika stora bitar och forma till släta, avlånga bröd.
Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och picka dem med till exempel en gaffel. (som ni ser körde jag i formar istället) Ställ dem därefter att jäsa i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Ställ de färdigjästa bröden i nedre delen av den heta ugnen och sänk genast värmen till 200°. Grädda bröden i ca 25 minuter.
Blanda samman vattnet och brödsirapen och pensla blandningen tunt över de nygräddade bröden. Ställ åter in dem i ett par minuter så att glasyren får toka lite.
Låt de nygräddade bröden svalna på galler.
Receptkälla: matklubben.se
Kommentarer
Postat av: Odile
Gud vad det är gott med vörtbröd, ska nog baka de till helgen :)
GOD JUL :D
Trackback